Kommer alla författare från Österbotten?


Bastufeber!

Vi är löjligt glada över humorgruppen KAJ:s framgångar i Melodifestivalen. Inte minst för att Axel Åhman, som är A:et i KAJ också är vår författare. Axel, hemma från Vörå och bosatt i Vasa, debuterade med novellsamlingen Klein år 2020 och har efter det gett ut romanen Eldsjäl som får en fin recension i Expressen dagen efter Melloskrällen. Axel jobbar i alla genrer så i fjol gav han ut adventsboken Smugglarens skatt.

På scen vet ju Axel Åhman hur man använder timing och humor och det märks på hans roman. Men bygden och dess människor är också skildrade med en ömhet och omsorg som för tankarna till Fredrik Backman.
Måns Zelmerlöw och John Lundvik kan kanske beskylla KAJ för att inte ta Mello på allvar. Men ingen kan beskylla Axel Åhman för att inte ta litteraturen på allvar. Förhoppningsvis kan helgens seger få svenskarna att upptäcka ett lovande författarskap.

Johanna Schreiber, Expressen

Eldsjäl är för tillfället slutsåld, men utkommer i pocket i maj!

Åhman beskriver pricksäkert och finstämt hur det känns att inte höra till, eller att stämplas som gruppens annorlunda fågel. Han rotar i djupa och långa spår efter skoltida oförrätter, han prickar sin första älg med skjutglada Dirty Harju på passet intill och han gräver djupt i verktygslådan för att hitta måttet på en äkta karlakarl.
Petra Lind, Östnyland

[…] triggar nyfikenheten med fantastiska illustrationer och orden ”Farmor bodde bortom rim och reson”. En klassisk äventyrsberättelse i den österbottniska skärgården. Ack den som finge tillbringa smugglarjulen med Oliver på Bullerholmen!
Shora Esmailian, Landskrona Posten

Lokala guider

Som guide på vägen rekommenderar vi Alfred Backas Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Boken finns som ljudbok inläst av Alfred själv. Backa är hemma från Österby i Pensala och känd som ståuppkomiker och producent av videoklipp på Youtube där han häcklar makthavarna på härliga vis. Han ger också en fin översikt över Finlands (och Sveriges) historia i prakthumorverket Finland 1800-nånting.

E-boken Extremt platt och otroligt nära har några år på nacken, men samlar några av våra mest betydande österbottniska författares syn på sin hembygd. Om man inte är från Österbotten så vet man att folk där är religiösa eller rävfarmare, eventuellt både och. Föreställningar om dialekt, entreprenörsanda och sommarrevyer sammansmälter i en allmän känsla av exotik. Förklaringen ligger i ytterligheterna, skriver Philip Teir i förordet: ”Österbotten är både nykteristiskt bibelbälte och hemort för cannabisodlande reggaemusiker, en region som kan tyckas sluten men där integrationen av invandrare har kommit allra längst i Finland. En region där man oroar sig för vad grannen tycker samtidigt som förmögna excentriker smäller upp nöjesfält i sina hembyar.”

Egensinnig poesi

Nordens mesta kärlekspoet Eva-Stina Byggmästar är hemma från Jakobstad. Hon har gett ut över 20 diktsamlingar under årens lopp. Senast Hundarna sover i mitt hjärta men jag är vaken

Kärlekssamlingen från i förfjol – Vill du kyssa en rebell? – var en höjdpunkt så hög att jag hann tänka att toppen var nådd. Men i Hundarna sover i mitt hjärta men jag är vaken växer och vidgas hennes uttryck än en gång. Samlingen tyder på att det kanske alls inte finns något tak i Byggmästars poetiska rymd. Och inte någon botten heller. […]
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Heidi von Wright debuterade som författare 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig. Hon är född 1980 och växte upp i Sundom utanför Vasa dit hon återvänt efter 20 år. Von Wright belönades senast år 2024 med Längmanska kulturfondens pris ”för en lågmäld, förtätad lyrik där en språkfilosofisk dimension möter den existentiella, en lyrik som varsamt öppnar för det absurda och hemlighetsfulla i vardagen.”

Prisbelönta barnböcker

Malin Klingenberg är en av våra mest älskade, produktiva och prisbelönta barnboksförfattare. Hon bor i Jakobstad och är aktuell med serien Berättelser från Gibat, där del ett vann Runeberg Junior -priset i februari och del två utkommer i maj. I mars utkommer Gamlingarna med text av Malin Klingenberg och illustrerad av Maria Sann som är sista och fristående bilderboken om Ebba, Linnea och Jona.

En annan lovprisad författare från Jakobstad är Ellen Strömberg som år 2022 fick Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för Vi ska ju bara cykla förbi. Senast gav hon ut ungdomsboken Ingen början, inget slut.

Wilma Möller från Öja i Karleby skriver för alla hästflickor och pojkar.
Efter debuten har Wilma Möller gett ut två spänningsböcker som också utspelar sig i hästmiljö – Kaamos (2021) och Mysteriet på Prästön (2023). Berättelser som befäst författarens position i den finlandssvenska ungdomslitteraturen som en god stilist med stor erfarenhet och gedigen kunskap om hästsport, ett skarpt öga för detaljer och ett sjätte sinne för hotfulla stämningar.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Historiska romaner

Annika Åman skrev två succépjäser om arbeterskorna på textilfabriken i Oravais som ligger precis bredvid hennes barndomshem. Nuförtiden bor hon i Vasa och har omarbetat pjäserna till två kritikerrosade historiska romaner.  Första boken Lumpänglar täckte åren 1926-1932 och andra delen Utbryterskan handlar om åren 1933-1944.

Ulrika Hansson, hemma från Terjärv skriver i Det är inte synd om Edna Svartsjö om en fjortonåriga torparflicka från samma by år 1905.
Det är en nästan syndig njutning att få hänge sig åt en välskriven och medryckande roman, med tydligt utmejslade karaktärer och ett narrativ och en miljöbeskrivning som lätt vaknar till liv. Det är en sådan färd som Ulrika Hansson, Runebergs­prisnominerad och hyllad för sin debut Jaktlaget (2021) bjuder på i sin tredje roman, Det är inte synd om Edna Svartsjö.[…] 
Det är inte synd om Edna Svartsjö är en stark roman, inte minst tack vare sina episka kvaliteter, de mustigt framskrivna karaktärerna och den kvinnliga protagonisten som håller huvudet högt […]
Yasmin Nyqvist, Ny Tid

Maria Grundvall ursprungligen hemma från Kaskö skriver smart feelgood. I hennes senaste bok blandas en roadtrip från Österbotten till Sverige på 1990 -talet med en rafflande historia om mellankrigstiden i en liten sydösterbottnisk by. Grannfejder, spritsmuggling och Amerikaemigration hör till ingredienserna, och mitt i smeten finns en tvättäkta dragspelskung.

Spänning

Tvillingbröderna Janne och Johnny Ramstedt, hemma från Jakobstad, skriver tillsammans en serie deckare om Hanna Becker som gjort internationell karriär men nu är tillbaka och löser kriminalgåtor på olika håll i  Finland. Först ute är boken Mannen som ropade varg.

Virtuoser i kort format

Emma Ahlgren från Jakobstad har gett ut tre kritikerrosade böcker, nu senast kortromanen Kettu. Ur ett radikalt annorlunda organisktdjuriskt perspektiv lyckas Ahlgren skildra en speciell syskonrelation med absolut gehör för psykologiska skiftningar, sociala situationer, outtalade normer och existentiel la livsdramer. Det är originellt och kreativt, och en verkligt omtumlande läsning.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Petter Sandelin, född i Jakobstad och bosatt i Vasa slog oss med häpnad med kortromanen Skott. Tänk dig en Brokeback Mountain goes skyttegravarna I Finska fortsättningskriget där vartannat kapitel är skrivet av en tall.
Skildringar av homosexuell kärlek är för övrigt ovanligt i romaner om krig och gör romanen extra läsvärd. Parallellt med huvudpersonen Tallgren finns ett annat berättarjag som kommer till tals – ett träd – och denna dubbelexponering av hur kriget ter sig ur både naturens och människans synvinkel skapar en poetiskt visuell och känslomässig skärpa. Det vackra språket, med bitvis korta meningarna och sinnliga beskrivningar av natur och kroppar ger närvaro. […] Petter Sandelin gör sannerligen en stark debut som romanförfattare med Skott och hans beskrivning av kärleken mellan manliga soldater och av livet i dödens närhet stannar kvar.
Helhetsbetyg: 5 – Briljant
Ann Öhrberg, BTJ

Julia Mäkkylä är född och uppvuxen i Närpes. Hennes andra novellsamling Vinklar blev kritikernas favorit:
Julia Mäkkyläs språkbehandling är lika intressant som hennes karaktärers. Den är rapp, rolig, intelligent. Hon äger språket, men ändå känns det ibland som om hon inte har något att säga till om, som om språket drar iväg utan hennes inblandning och det är ju just det som kan ske när en författare behärskar sitt verktyg. […]
Julia Mäkkylä är född 1994, men skriver som om hon levt längre och samlat på sig den ena efter den an dra livsvisdomen. Det ska bli ett nöje att följa hennes fortsatta författarskap.
Yvonne Granqvist, Österbottens Tidning

Catarina Salo som är hemma från Petalax debuterade i fjol med Parasit, en stark roman om psykiskt illamående, moderskap, queer kärlek och en kristen väckelserörelse som lämnar djupa sår.

De lyhörda männen

Philip Teir är hemma från Jakobstad och går tillbaka till ungdomens stad i romanen Eftermiddag i augusti.
Och det är en lättflytande, väl berättad historia om barndom och vänskap och tidens gång som sömlöst rör sig mellan perspektiven. […]
Philip Teir har en fin blick för detaljer och en förmåga att känna in var och ens belägenhet.

Jenny Aschenbrebnner, Dagens ETC

Peter Sandström från Nykarleby och Robert Åsbacka från Terjärv kan båda uppvisa långa och prisbeströdda författarkarriärer. Sandström skriver nära sitt eget liv och återkommer ständigt till samma teman som han omarbetar och belyser ur olika vinklar. Ofta heter huvudpersonen Peter Sandström och ofta står ett särskilt skimmer runt modern ”more”.

På ett språk som är både känsligt och konkret ringar Sandström in sina personers rörande egenart och underliga förehavanden, ofta i ett österbottniskt landskap som är realistiskt och ibland också lite surrealistiskt och kusligt, skriver juryn som tilldelade Sandström Runebergpriset för romanen Laudatur.

Robert Åsbacka har bott länge i Sverige och också skrivit om nermonteringen av det svenska välfärdssamhället i romantrilogin Kistmakarna, Glömda rum och Takläggarna.
Han har sina rötter i Terjärv och återvänder i sin nyaste roman De oförlösta till ungdomsstaden Nykarleby. Såhär tänker han om den lilla staden som litterär miljö: Den är hanterbar, överskådlig, men än viktigare är att människor inte kan fly. De tvingas möta den de bedrog i går och den de kommer att bedra i morgon. När de går utanför dörren möter de såväl vän som ovän. I en stor stad kan man byta umgänge, i en liten stad måste man isolera sig för att komma undan.

PS för att vara övertydlig: Alla dessa författare skriver på svenska som är deras modersmål.

The post Kommer alla författare från Österbotten? appeared first on S&S Litteratur.