Höstens böcker från Schildts & Söderströms


Vad betyder böcker i en värld som brinner?” frågar sig förläggare Anna Friman i höstkatalogens förord och svarar: ”Böckerna påminner oss om vad det är att vara människa. Hur rätt och fel vi kan tänka, hur mångskiftande vi kan vara, hur låga och hur vackra.”

I höstkatalog 2025 möter vi människor som försöker börja om, göra rätt, bita sig fast eller bara hitta någon att prata med. Här finns insikter om åldrande, livfull skärgårdsfeelgood, själfulla och barn- och ungdomsböcker och fakta som hjälper oss att navigera vår märkliga samtid.

Bläddra i katalogen här!

Höstens romanpärlor

Karin Erlandsson tar oss till en avsides by där man hittat en källa som sägs kunna hela sorg. Den klaraste källan i Ensligheten ställer frågan: vad händer när vi försöker äga det som borde vara för alla?

Peter Sandström bjuder in på en absurd tripp in i sitt litterära universum. Glory Days är en lekfull roman om en man vars liv ligger i kvinnors händer.

Merete Mazzarella, nyss fyllda 80, skriver kanske sin mest personliga bok hittills: I skrivande stund är en essäistisk dagbok om åldrande, livet, gympaprogrammen och att försöka leva i flodtid snarare än tågtid.

Skönlitteratur som sticker ut

Lotta Ilona Häyrynens debut Jag vill inte tänka på döden men jag vill tänka på dig är en galen, kåt och klarögd brevroman där en trettioårig kvinna bollar mellan två män i ett försök att lappa ihop sig själv.

Anu Kaajas Rosetten är en hypnotisk berättelse som rör sig bland technoklubbar och konstmuseer. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2025.

Underhållande bladvändare

Michaela von Kügelgen inleder feelgoodserien Halsterö med Sommar på Villa Hilda. Två lite kantstötta fyrtioåringar möts i Stockholms skärgård, där de försöker styra upp både det gamla pensionatet Villa Hilda och sina egna liv.

Yvonne Karsten avslutar sin trilogi Projekt Människa med Obesegrad, en sci-fi-thriller om vad det innebär att vara människa i en värld av manipulation och kontroll.

Janne & Johnny Ramstedts Den flyende kvinnan är tredje delen i deckarserien om Hanna Becker.

Fakta: Makt, motstånd och maffia

I Slaget om Ukraina ger journalisten Marcus Lindqvist en inifrån-skildring av kriget som förändrade Europa.

Anton Montis Världens farligaste maffia visar hur ’Ndranghetan tyst styr hela Europas kokainhandel, även i våra nordliga städer.

Barnböcker: Världar att växa i

Eva Frantz nya Sköldpaddsön är en mystisk kapitelbok om vänskap och utanförskap i sekelskiftesmiljö.

Ulla Donners Stoppa tjuven! är en fartfylld bilderbok med tjuvjakt, fyrbenta hjältar och urroligt språk. ”Ingen fara, sayonara!” Donner är känd för sina älskade seriealbum (som bl.a vann Urhunden 2024 och Träskallepriset 2025), och Stoppa tjuven! är hennes efterlängtade barnboksdebut.

Maija Hurmes Var kommer alla dagar ifrån? samlar barns stora och små frågor i en filosofisk bilderbok för gemensam läsning.

Stefanie Tuurnas Maamaa är en melankolisk, musikaliskt skriven ungdomsroman om en gymnasieelev som stammar och spelar in sin röst för att göra sig hörd.

Hanna Lundström är tillbaka med en ny diktsamling för barn, Något lite större, med teman som vänskap, identitet och inre motstånd, illustrerad av Herta Donner.

Läs något som stannar kvar

Bland höstens titlar finns också Matilda Södergrans diktbok Den svalkan, Mårten Westös novellsamling Den hemliga staden, ett nyurval Runar Schildt-noveller i urval av hans stora beundrare Kjell Westö, och den lättlästa boken Norrskenet ser på oss av Wilhelm Nielsen. 

Psst… Bonus: Lite KAJ till bokhyllan!

Vi släpper också KAJ-medlemmen Axel Åhmans roman Eldsjäl i pocket! Eldsjäl är en medryckande kärleksförklaring till landsbygdens föreningar, och till eldsjälarna som gör allt och lite till för ”byin”.

Bläddra i katalogen här!

The post Höstens böcker från Schildts & Söderströms appeared first on S&S Litteratur.